Reklama

Lazanie ze szpinakiem

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki Składnik na 6 porcji:

  • 4 ząbki czosnek
  • 35 dag stary ser żółty
  • sól
  • 5 dag mąka
  • 1 kg lub 2 paczki szpinak
  • szczypta gałka muszkatołowa
  • 10 płatów makaron lazanie
  • 5 dag i 3 łyżki masło
  • kolorowy pieprz
  • 2 łyżki świeża bazylia
  • cukier
  • 2-3 pomidory
  • 1/2 litra mleko

Płaty makaronu gotuj w osolonej wodzie z odrobiną oleju ok. 5 min. Najlepiej do garnka wkładać po 2-3 płaty, aby makaron się nie skleił. Świeży szpinak umyj, sparz wrzątkiem, a gdy ostygnie, dokładnie go odciśnij. Mrożony szpinak musisz rozmrozić i odcisnąć. Pomidory sparz, zdejmij skórkę i podkrój w kostkę.

W rondlu roztop 2 łyżki masła, dodaj szpinak i duś, aż zmniejszy objętość i odparuje. Dodaj sól, biały pieprz, łyżkę bazylii i 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. W innym rondlu duś pomidory, a gdy powstały z nich sos zgęstnieje, dodaj resztę czosnku, siekaną bazylię, sól, pieprz i cukier do smaku.

Reklama

W rondelku z grubym dnem roztop 5 dag masła i stopniowo dodawaj mąkę energicznie mieszając. Następnie stopniowo wlewaj mleko. Mieszając zagotuj. Dopraw solą, pieprzem i gałką.

Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Na dnie rozsmaruj kilka łyżek sosu beszamelowego, potem układaj kolejno: płaty makaronu, sos beszamelowy, szpinak, ser i tak do wyczerpania składników. Ostatnie warstwy to płaty makaronu, sos beszamelowy i starty ser. Piecz ok. 40 minut w 180° C.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy