Reklama

Kurczak na "babie"

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • natka pietruszki
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1,2 kg ziemniaków
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżki suszonego oregano
  • 2 jabłka
  • sól
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 2-3 ząbków czosnku
  • pieprz
  • 1 kg marchewki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • kurczak

Przygotowanie:

Jeśli forma do baby ma otwór w położonym centralnie trzpieniu, należy zasłonić go folią aluminiową i dokładnie ją docisnąć.

Kurczaka natrzeć solą i pieprzem.

W dużej misce umieścić: obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, rozmaryn (suszony, 1 łyżeczka), tymianek, pół łyżeczki papryki, łyżeczkę soli i pieprzu. Wszystko wymieszać, umieścić w formie na babę.

1,5 łyżeczki papryki, łyżeczkę soli i nieco pieprzu zmieszać z 2 łyżkami oliwy. Przygotowaną marynatą posmarować kurczaka.

Reklama

Kurczaka nadziać na trzpień formy i piec w 200 st C ok. 2 godziny.

Marchewkę i jabłko utrzeć utrzeć, doprawić sokiem z cytryny, cukrem i solą oraz dwiema łyżkami oleju.

Kurczaka podawać z warzywami i surówką z marchewki. Dekorować natką pietruszki.

Zobacz także:

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy