Reklama

Krupnik z mięsem

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • pieprz
  • 6-8 łyżek kaszy jęczmiennej średniej
  • 3-4 ziemniaki
  • natka pietruszki
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2-3 liście laurowe
  • 5-6 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 1 pęczek włoszczyzny

Warzywa obrać, umyć, osuszyć. Marchew, pietruszkę oraz seler pokroić w kostkę lub w zapałki. Pora wzdłuż na pół i w plasterki. Warzywa zalać wodą (ok. 1,5 litra) i gotować do miękkości. Kaszę opłukać na sitku i dodać do gotujących się warzyw.

Mięso umyć, ugotować w małej ilości wody z dodatkiem soli, pieprzu, zielem angielskim i listkami laurowymi. Ugotowane mięso obrać ze skórek, kostek i chrząstek, pokroić. Wywar mięsny i kawałki kurczaka dodać do wywaru warzywnego.

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niedużą kostkę i dodać do gotującej się zupy. Całość gotować, aż wszystkie składniki będą miękkie. Zupę doprawić solą, pieprzem oraz śmietaną, a przed podaniem posypać siekaną natką lub jarmużem.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy