Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kotlety z gotowanych ziemniaków

Składniki

  • 5 dag mąki
  • 1-2 cebule
  • 4-5 łyżek posiekanej zieleniny
  • 1,2 kg ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania

Ziemniaki umyć, obrać, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Przepuścić przez maszynkę albo przecisnąć przez praskę. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju na złoty kolor.

Reklama

Gdy ziemniaki przestygną, dodać do nich mąkę, przesmażoną cebulę, posiekaną zieleninę, jajka i kilka łyżek tartej bułki. Dodać sól i pieprz do smaku. Starannie wyrobić masę.

Z gotowej masy lekko wilgotnymi dłońmi formować niewielkie kotleciki, spłaszczać na dłoni, a następnie obtaczać je w tartej bułce. Usmażyć na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju.

Zobacz także:

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje