Reklama

Keks jabłkowy z pistacjami

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 30 dag mąka
  • 15 dag cukier
  • 15 dag masło lub margaryna
  • bułka tarta i tłuszcz do formy
  • cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 1 duże jabłko
  • cukier puder
  • 5 dag posiekane pistacje
  • sok z 1/2 cytryny

Jabłko (około 20 dag) obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić na kawałeczki. Natychmiast skropić je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

Masło (margarynę) utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Ucierając, kolejno wbijać jajka. Następnie małymi porcjami dodawać mąkę wymieszaną wraz z proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodać kawałki jabłek oraz posiekane pistacje. Wymieszać - delikatnie, aby nie naruszyć struktury ciasta.

Ciasto przelać do foremki- keksówki (wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 50-60 minut. Przed podaniem keks oprószyć cukrem pudrem. Uwaga! Zamiast jabłek, do ciasta można dodać maliny, jeżyny, czarne jagody (także mrożone).

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama