Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kaczka w pomarańczach

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 1 szklanka bulion drobiowy
  • 2 łyżki miód
  • łyżka zielony pieprz marynowany
  • 3 sztuki pomarańcza
  • łyżka mąka ziemniaczana
  • kaczka
  • 3 torebki ryż
  • 10 dag rodzynki

Kaczkę umyj. Natrzyj solą i pieprzem. Ćwiartki cebuli oraz sok wyciśnięty z 1 pomarańczy umieść we wnętrzu kaczki. Otwór zepnij. Ptaka ułóż w brytfance. Podlej filiżanką gorącej wody. Wstaw do piekarnika 175°C i piecz około 1 i 3/4 godziny (105 min).

Reklama

Skórkę z 1 pomarańczy potnij w cieniusieńkie paseczki (julienne), a miąższ potnij w półplasterki. Wyciśnij sok z ostatniej pomarańczy, wymieszaj z miodem i julienne. Po 45 min pieczenia kaczkę obróć i piecz dalej od czasu do czasu smarując miodową pomadą. Na 15 min przed końcem dodaj plasterki pomarańczy i ziarenka pieprzu. Temperaturę zwiększ do 225°C, aby kaczka się ładnie przyrumieniła.

Ryż włóż do posolonego wrzątku. Ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Osącz, wysyp z torebek, wymieszaj z rodzynkami i ewentualnie łyżką masła.

Wyjmij gotową kaczkę z brytfanki, wywar przecedź do rondelka. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w zimnym bulionie wlej do wywaru z kaczki i mieszając zagotuj. Ponownie włóż pomarańcze. Sos dopraw, przelej do eleganckiej sosjerki. Kaczkę przełóż na ogrzany półmisek, efektownie udekoruj plasterkami pomarańczy oraz zieleniną. Podawaj z sosem oraz ryżem. Dobrym dodatkiem jest też duszona czerwona kapusta.

Reklama

Wasze komentarze (0)

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje