Jak zrobić mus z mango?
Mus z mango to dodatek, który od kilku sezonów podbija podniebienia smakoszy na całym świecie. Nic dziwnego, orzeźwiający, nieco kwaskowy, jest nie tylko doskonałym dodatkiem, ale i samodzielnym deserem. Co więcej – jego przygotowanie jest szybkie i dziecinnie proste. Sprawdźcie sami!
Mango obierz ze skórki, wyjmij pestkę, miąższ zblenduj. Pulpę możesz dodatkowo przetrzeć przez sitko z dużymi oczkami.
Żelatynę rozpuść według instrukcji na opakowaniu.
Wszystkie składniki połącz i dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowany mus świetnie sprawdzi się jako dodatek do sernika czy panna cotty.
Jeśli nie masz czasu i ochoty na przygotowanie skomplikowanych deserów, mus to świetny sposób na "podkręcenie" prostych przekąsek. Spróbuj dodać do jogurtu naturalnego czy słodkiego, wiejskiego twarożku. Niebo w ustach!
***
Zobacz również: