Reklama

Hawajski przysmak

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 2 sztuki kiwi
  • 2 sztuki banany
  • 2 łyżki cukier
  • 2,5 szklanki lody waniliowe lub cytrynowe
  • 4 sztuki mandarynki
  • cytryna
  • rum, koniak lub likier
  • świeży ananas
  • pomarańcza

Przekroić ananas wzdłóż na pół. Bardzo ostrożnie wyciąć miąższ z obu części - tak, aby nie uszkodzić skórki. Usunąć z miąższu twardy środek, resztę pokroić w kostkę średniej wielkości. Wydrążone połówki ananasa schłodzić w lodówce.

Umyć dokładnie wszystkie owoce. Zdjąć skórkę z bananów i pokroić je na drobne plasterki. Odciąć i odrzucić końcówki bananów. Obrać pozostałe owoce ze skórki. Mandarynki podzielić na cząstki, kiwi zaś w kostkę. Z cytryny i pomarańczy wycisnąć sok i odstawić go.

Reklama

Rozdrobnione owoce wymieszać, posypać równomiernie cukrem. Z wierzchu skropić sokiem z cytryny i pomarańczy. Całość schłodzić w lodówce.

Połówki ananasa wypełnić lodami. Na górze ułożyć przygotowaną wcześniej mieszankę ze schłodzonych owoców. Deser można skropić alkoholem: rumem, koniakiem lub likierem.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy