Grillowane szaszłyki z łososia
Łososia umyć, osuszyć, pokroić w kostkę (ok. 5 cm). Skropić sokiem z limetki, posolić. Limetki umyć, pokroić w dość grube plastry. Ząbki czosnku przekroić na pół. Przygotowane składniki i listki laurowe nadziewać naprzemiennie na patyczki. Skropić 6 łyżkami oliwy z oliwek, odstawić.
Paprykę i ogórek na sos pokroić w bardzo drobną kostkę. Orzeszki pini zrumienić na patelni bez tłuszczu. Przygotowane składniki wymieszać z sosem chili, 2 łyżkami oliwy z oliwek i octem. Doprawić solą i pieprzem.
Szaszłyki opiekać na rozgrzanym grillu przez 10 minut. przyprawić pieprzem. Szaszłyki podawać z sosem. Doskonale smakują ze świeżym chlebem i grillowanymi warzywami.