Reklama

Domowe sushi z łososiem

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki Składniki na 5 porcji:

  • cukier
  • 1 zielony ogórek
  • 25 dag ryż do sushi
  • 1 łyżka pasta wasabi
  • pieprz
  • 5 arkuszy algi nori
  • 100 ml sos sojowy
  • 25 dag wędzony łosoś
  • marynowany imbir
  • sól
  • 2-3 łyżeczki ocet ryżowy
  • 1 awokado

Pokroić łososia. Ryż (powinien być drobnoziarnisty) umyć, przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (powinien być dość kleisty). Następnie przyprawić do smaku solą, cukrem i octem ryżowym. Odstawić, by smaki dobrze się przegryzły.

Na bambusowej macie ułożyć arkusz nori. Na 2/3 szerokości rozłożyć warstwę ryżu. Na środku ryżu, przez całą długość nori ułożyć wędzonego łososia, dodać paski awokado oraz ogórka (lub łączyć według upodobań). Posmarować lekko pastą wasabi.

Następnie rulon zwinąć bardzo ściśle przy pomocy maty, po czym usunąć matę. Ostrożnie, bardzo ostrym nożem, przekroić na 6-8 części. Podawać od razu. Do sushi podawać osobno sos sojowy zmieszany z wasabi oraz marynowany imbir.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy