Przejdź na stronę główną Interia.pl

Deser winogronowy

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 10 dag czekolada deserowa
  • 2 łyżki żelatyna
  • 4 łyżki cukier
  • listki mięty do dekoracji
  • 2 łyżki cukier puder
  • 0,5 l śmietanka 30%
  • 2 łyżki sok z cytryny
  • 0,5 kg zielone winogrona
  • z jednego jaja białko
  • 30 ml wytrawne białe wino
  • 2 opakowania śmietan-fix

Zielone winogrona umyć, poobrywać z gałązek, osuszyć, przekroić i usunąć pestki. Zagotować z białym winem i sokiem z cytryny, gotować pod przykryciem ok. 10 min, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Do 8 foremek wlać po 1 łyżce soku i odstawić do lodówki, aby zastygł. Czekoladę zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem wymieszanym ze śmietan-fiksem. Winogrona zmiksować i dodać do śmietany, wymieszać i połączyć z tartą czekoladą. Mus nakładać do foremek, włożyć do lodówki na min. 1 h. Winogrona rodzynkowe umyć,

Reklama

dokładnie osuszyć, maczać w białku jajka i obsypać obficie cukrem, odstawić, aby obeschły.

Gotowy deser wyjmować z foremek i dekorować winogronami w cukrze i miętą.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje