Reklama

Deser twarożkowy z pomarańczą

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 1 łyżeczka aromat pomarańczowy
  • 20 dag masło
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 szklanki dżem pomarańczowy
  • 25 dag cukier
  • 10 dag obranych i drobno posiekane migdały
  • 10 dag skóka pomarańczowa kandyzowana
  • 1 kg tłusty twaróg trzykrotnie zmielony
  • 5 żółtko
  • 10 dag rodzynek
  • 1 szklanka śmietanka kremówka
  • listki melisy do dekoracji

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę. Powstałą masę podgrzewać na malutkim ogniu, cały czas mieszając i nie dopuszczając do wrzenia. Zdjąć z ognia, ostudzić. Dodać masło, przetarty ser, dżem, posiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową i aromat.

Masę dokładnie zmiksować, dodać rodzynki i migdały, wymieszać. Przełożyć do jednej dużej lub kilku mniejszych foremek. Wstawić do lodówki, żeby deser stężał. Przed podaniem ostrożnie wyjąć go z foremek. Udekorować cząstkami pomarańczy i melisą.


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL