Ciasto wielkanocne z makiem
Nie całkiem ostudzony placek można polukrować albo oprószyć cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.
1. Masło roztopić, wystudzić. Drożdże rozpuścić w 1/3 szklanki letniego mleka, zasypać 2 łyżkami cukru, odstawić do wyrośnięcia. Jajka ubić z pozostałym cukrem zwykłym i waniliowym. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, wlać drożdże, resztę mleka, ubite jajka, masło, wszystko zagnieść. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
2. Mak zalać wrzącym mlekiem, wymieszać, przykryć, odstawić na godzinę, następnie dodać cukier, miód, amaretto, migdały, zmielone herbatniki i drobno posiekaną skórkę.
3. Wyrośnięte ciasto odgazować (wystarczy kilka razy uderzyć wałkiem), podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować w koło o średnicy ok. 25 cm.
4. Na papierze do pieczenia rozłożyć pierwszy krążek, przykryć połową masy makowej, nałożyć drugi, posmarować resztą maku, przykryć trzecim krążkiem. Na wierzchu postawić kieliszek, docisnąć, ten okrąg wyciąć, a ciasto pokroić jak tort na 12 kawałków, nie docinając do końca. Kawałki skręcać dwukrotnie, na zmianę w lewo i w prawo. Wieniec przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Wierzch ciasta posmarować rozkłóconym żółtkiem. Piec ok. 25 minut w temp. 170°C.