Reklama

Ciasto cebulowe

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 100 g masło
  • 200 g mąka
  • 4 szt. jajko
  • gałka muszkatołowa
  • 500 g cebula
  • 100 g boczek
  • majeranek
  • olej
  • sól
  • 200 g śmietana
  • 150 g żółty ser
  • pieprz

W misce umieścić mąkę, jajko, masło w płatkach, 2 łyżki wody i szczyptę soli. Wszystko wyrobić za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie. Ciasto zawinąć w folię i odstawić na 30 minut do lodówki. Cebulę pokroić w krążki, boczek w paseczki.

Boczek podsmażyć na patelni, dodać cebulę i zeszklić, doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na krążek o średnicy 30 cm i umieścić w formie (26 O). Docisnąć brzegi.

Nałożyć boczek z cebulą. 3 jajka wymieszać ze śmietaną. Doprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową, dodać połowę startego sera. Wszystko wymieszać i wylać na ciasto. Posypać resztą sera.

Reklama

Piec w 200 st. C przez 30-40 minut. Dekorować majerankiem.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy