Reklama

Beza wigilijna

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 10 łyżek cukier puder
  • wiśnie z kompotu
  • 10 dag suszone jabłka lub gruszki
  • cukier waniliowy
  • 10 sztuk białko
  • 2 łyżki smażona skórka pomarańczowa
  • 10 dag suszone śliwki
  • 10 dag rodzynki
  • bułka tarta i tłuszcz do formy
  • 10 dag orzechy laskowe lub migdały
  • 1 łyżka mak

Suszone owoce zalać niewielką ilością wody. Moczyć przez noc. Następnego dnia odcedzić i posiekać razem ze skórką pomarańczową. Ułożyć w natłuszczonej, wysypanej bułką tartą formie.

Z białek ubić sztywną pianę stopniowo dosypując cukier puder i cukier waniliowy. Wymieszać z makiem. Ułożyć na owocach. Wierzch posypać posiekanymi orzechami lub płatkami migdałowymi. Piec w słabo nagrzanym piekarniku około 25-30 minut (ciasto nie może się zrumienić).

Gotową bezę przybrać wiśniami z kompotu.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy