Przejdź na stronę główną Interia.pl

Baba ziemniaczana

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki Składniki na 6 porcji:

  • pieprz
  • 2 łyżeczki zielony groszek konserwowy
  • 6 listków świeża mięta
  • 2 kg ziemniaki
  • sól
  • 2 łyżeczki zielony pieprz marynowany
  • 3 ogórki konserwowe
  • gęsta śmietana
  • 2 łyżki pokrojona papryka konserwowa
  • 20 dag masło
  • 50 dag tłusty twaróg
  • 3 jajka

Ziemniaki obierz, opłucz i surowe zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Otrzymaną masę ziemniaczaną przerzuć na gęste, duże sito i odcedź z nadmiaru wody. Następnie przełóż starte ziemniaki do miski, zalej roztopionym i lekko ostudzonym masłem (lub margaryną). Do miski wbij teraz 2 całe jajka, dodaj pieprz marynowany, groszek konserwowy, przypraw solą i drobno mielonym czarnym pieprzem. Wszystkie składniki starannie wymieszaj.

Reklama

Do twarogu wbij ostatnie jajko. Dodaj posiekaną miętę, paprykę konserwową oraz pokrojone w drobną kosteczkę ogórki konserwowe. Przypraw jeszcze masę twarogową solą i wymieszaj.

Do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę wlej najpierw połowę masy ziemniaczanej i wyrównaj powierzchnię łyżką. Na niej rozsmaruj masę twarogową i zalej resztą masy ziemniaczanej.

Kugelis z twarogiem piecz około godziny w temperaturze 175° C. Podawaj na gorąco z dodatkiem gęstej kwaśnej śmietany. Na Litwie do baby ziemniaczanej podaje się tradycyjny sos kastinys: śmietanę łączy się w gorącej kąpieli z łyżką masła, doprawia solą, kminkiem oraz ewentualnie czosnkiem.

Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Wasze komentarze (0)

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje