Reklama

Żurek z kozim serem

Co przygotować, by na wielkanocnym stole było inaczej niż na co dzień?

Składniki

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 l żurku
  • 3 plastry sera koziego
  • 6 jajek
  • 20 dag boczku w kawałku
  • kilka plasterków boczku
  • 2 szalotki
  • natka pietruszki
  • pół szklanki białego wina
  • łyżka śmietany
  • majeranek

Jajka ugotuj na twardo, następnie obierz i przekrój wzdłuż na połówki.

Plastry boczku ułóż na pergaminie i upiecz na chrupko w piekarniku.

Boczek w kawałku pokrój w kostkę i podsmaż w garnku. Dodaj pokrojoną w piórka szalotkę i majeranek. Całość zalej winem i odparuj je.

Do garnka wlej bulion i żurek. Całość zagotuj. Następnie zmniejsz ogień, dodaj ser i wymieszaj. 

Zupę gotuj jeszcze 5 minut.

Gotowy żurek podawaj na gorąco z jajkami oraz chipsami z boczku. Udekoruj śmietaną i natką pietruszki.

Reklama

Pomysł na pasztet

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy