Reklama

Zupa z solą i koperkiem

Posyp ją świeżo zmielonym pieprzem.

Składniki

  • 250 g filetów z soli
  • 400 g ziemniaków
  • średniej wielkości cebula
  • nieduży por
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 500 ml bulionu rybnego
  • ząbek czosnku
  • pęczek koperku
  • średniej wielkości cytryna
  • olej
  • 200 ml śmietany
  • sól, pieprz

1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a por w plasterki. Obraną cebulę siekamy, czosnek przepuszczamy przez praskę. Opłukany i osuszony koperek drobno kroimy. Z cytryny wyciskamy sok. 

2. Filety z soli płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut. 

3. W garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy pokrojone ziemniaki, zalewamy bulionem warzywnym i rybnym, gotujemy ok. 30 minut. Po 10 minutach dodajemy por, mieszamy. Pięć minut przed końcem wrzucamy kawałki ryby, żeby się ugotowały, oraz doprawiamy pieprzem i solą. 

Reklama

4. Śmietanę hartujemy gorącym wywarem i wlewamy do zupy. Wsypujemy 3/4 posiekanego koperku i zagotowujemy. Zupę rozlewamy na talerze, posypujemy pozostałym koperkiem i podajemy. 

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy