Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zupa z soczewicy z kminem i kolendrą

Polubią ją nawet dzieci.

Składniki:

Reklama

1,75 litra rosołu
1, 5 szklanki soczewicy czerwonej
1 duża cebula posiekana
½ łyżeczki pieprzu cayenne
1 marchewka pokrojona w dużą kostkę
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku posiekane
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki kminu rzymskiego
2 łyżeczki ziaren kolendry
olej rzepakowy lub słonecznikowy
pieprz
sól
Do serwowania - cytryna pokrojona w podłużne ćwiartki, chlebek pita lub turecki lawasz.

Marchewkę i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Kolendrę rozcieramy w moździerzu. Czosnek obieramy i drobno siekamy. W garnku na oleju podsmażamy cebulę, czosnek, kolendrę, kmin rzymski, cayenne do momentu, aż cebula zbrązowieje. Dodajemy marchewkę i smażymy 3 minuty. Dodajemy przecier pomidorowy, soczewicę i rosół. Gotujemy około 40 minut lub do momentu, aż soczewica będzie miękka. Zupę mielimy mikserem i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pitą lub lawaszem i ćwiartką cytryny.

Przepis dla 8 osób
Czas przygotowania 40 min

restauracja: Little Chef, Warszawa
szef kuchni: Katia Roman-Trzaska

Przepis pochodzi z książki „Smaki Nieba i Ziemi – Wielka Księga Serdecznych Przepisów”.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje