Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zupa z pstrągiem i ziołami

Składniki na 4 porcje

  • 60 dag filetów z pstrąga ze skórą
  • 35 dag marchwi
  • 25 dag selera
  • 20 dag pora
  • 20 dag żółtej soczewicy
  • po 1/2 pęczka natki pietruszki i mięty
  • 1 cytryna
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

1. Marchew, seler i por umyć, obrać, posiekać, obsmażyć na 1 łyżce oliwy. Wlać bulion, gotować 10 minut, wsypać soczewicę i gotować następne 10 minut. Zmiksować, doprawić.

Reklama

2. Czosnek posiekać z natką i miętą, zetrzeć na tarce skórkę z cytryny i wycisnąć sok z połowy. Składniki wymieszać, schłodzić w lodówce.

3. Rybę pokroić na 4 kawałki, posypać solą, pieprzem, skropić sokiem z pozostałej cytryny. Usmażyć na reszcie oliwy. Zupę wylać na talerze, do każdego włożyć po kawałku ryby. Na wierzchu udekorować łyżeczką pasty ziołowej.

Reklama

Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje