Reklama

Zupa z czerwonej soczewicy

Nic tak nie rozgrzewa jak talerz gorącej, pożywnej zupie. Szczególnie gdy za oknem ponuro, warto urozmaicić swój jadłospis

Składniki

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • półtora litra bulionu warzywnego
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • pomidory w puszce lub 400 ml sosu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju
  • natka pietruszki lub kolendry

Sposób przygotowania:

1. Cebulę i czosnek obieramy, myjemy, drobno siekamy i szklimy na oliwie. 

2. Dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz w półtalarki marchewki. Dusimy przez kilka minut. 

3. Dodajemy pomidory w puszce i dusimy jeszcze kilka minut. Soczewicę opłukujemy na sitku, a następnie wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem. 

4. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie, a soczewica napęcznieje i zacznie się rozpadać. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę możemy zblendować na gładki krem.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy