Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zupa z cieciorki z rozmarynowo-cytrynową nutą

Ta pożywna, barwna zupa z ciecierzycy jest pełna warzyw i bardzo łatwo ją zrobić. Wystarczy wymieszać wszystko w garnku i gotować 2 godziny do miękkości. Nie zapomnij ożywić efekt, dodając rozmaryn, parmezan, cytrynę i pieprz. Zupa będzie doskonała.

Czas przyrządzenia: 1,5-2 godziny

Składniki

  • 1 goździk
  • Pół cebuli, pokrojonej w plasterki
  • 450 g cieciorki namoczonej przez noc
  • Gałązka rozmarynu + łyżeczka drobno posiekanych listków
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • Liść laurowy
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1,5 łyżki soli
  • Skórka z parmezanu + ½ szklanki świeżo startego parmezanu
  • Szklanka pokrojonych pomidorów, mogą być świeże lub z puszki
  • 2 marchewki, pokrojone w plasterki
  • 2 łodygi selera, pokrojone w kawałki
  • Skórka z cytryny, tarta
  • ¼ łyżeczki pieprzu

1. W dużym garnku umieść cebulę, goździk, cieciorkę, gałązkę rozmarynu, czosnek, liść laurowy, oliwę, sól i skórkę z sera. Dodaj 5 szklanek wody i zagotuj. Zredukuj ogień i gotuj godzinę, aż cieciorka będzie miękka.

Reklama

2. Dodaj pomidory, marchewkę, seler, gotuj jeszcze 25 minut, aż warzywa będą miękkie. W małej miseczce zmieszaj tarty parmezan, rozmaryn i skórkę startą z cytryny.

3. Dopraw zupą do smaku i rozlej do miseczek. Posyp mieszanką parmezanowo-rozmarynową.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje