Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zupa z ciecierzycą

Sycąca i rozgrzewająca zupa.

Składniki na 4-5 porcji: 30 dag ciecierzycy, 30 dag mięsa, np. wołowego lub wieprzowego, 2-3 średnie ziemniaki, 2 pory, 1 1/2 - 2 l bulionu warzywnego, 1-2 listki laurowe, 2-3 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu, po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i mielonego imbiru, olej do smażenia, 1/2 pęczka natki pietruszki, sól, pieprz.

Reklama

Ciecierzycę włóż do dużego garnka, zalej zimną wodą. Odstaw na co najmniej 8 godz. Po tym czasie odcedź i wypłucz w zimnej wodzie. Następnie zalej zimną wodą, gotuj na niezbyt dużym ogniu ok. 60 min, aż zmięknie. Odcedź na sicie.

Mięso umyj, osusz, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Z porów usuń wierzchnie liście, opłucz pod bieżącą wodą, pokrój w talarki. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.

Na patelni rozgrzej olej i partiami smaż mięso, aż do lekkiego zrumienienia (jeśli włożysz na raz za dużo mięsa, to puści ono sos i nie da się go zrumienić). Przełóż je do garnka i zalej gorącym bulionem. Dodaj listki laurowe, ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego i gotuj na małym ogniu. Na patelni na rozgrzanym oleju przesmaż pokrojone pory. Przełóż je do garnka, gotuj 20-40 min, aż mięso zmięknie. Następnie dodaj ziemniaki, gotuj ok. 20 min. Na koniec dodaj ugotowaną ciecierzycę, gałkę oraz imbir. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przelej na talerze, posyp posiekaną natką.


Dowiedz się więcej na temat: ciecierzyca

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje