Reklama

Zupa z buraków z mleczkiem kokosowym

Posyp natką pietruszki.

Składniki

  • 400 g buraków
  • 25 g masła lub margaryny
  • średnia cebula
  • 2 cienkie kromki chleba żytniego
  • połowa cytryny lub limonki
  • 500 ml klarowanego soku jabłkowego
  • mała puszka mleka kokosowego
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Kromki chleba kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy 10 g masła i z obu stron podsmażamy grzanki. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Obrane ze skórki buraki kroimy w małą kostkę. W garnku rozpuszczamy 15 g masła, dodajemy buraki i posiekaną cebulę, podsmażamy ok. 5 minut, ciągle mieszając. Następnie zalewamy sokiem jabłkowym, doprawiamy pieprzem, solą i doprowadzamy do wrzenia. Potem gotujemy na wolnym ogniu 10-15 minut. Pod koniec gotowania wyciągamy kilka kostek buraków, których użyjemy do dekoracji. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem.

Reklama

Dodajemy 3/4 puszki mleka kokosowego, sok wyciśnięty z cytryny i zagotowujemy, dokładnie mieszając. W razie potrzeby dodajemy pieprz i sól do smaku. Zupę krem przelewamy do misek lub głębokich talerzy. Dekorujemy rozkruszonymi grzankami z żytniego chleba i pozostałym mlekiem kokosowym.

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy