Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zupa z borowików i podgrzybków

Możesz dodać jogurt zamiast śmietanę.

Składniki

  • 500 g świeżych borowików i podgrzybków
  • 1 l bulionu mięsnego lub warzywnego
  • nieduża cebula
  • 3–4 średniej wielkości ziemniaki
  • 150 ml gęstej śmietany
  • po łyżce masła klarowanego i oleju
  • 3–4 gałązki natki pietruszki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Reklama

Grzyby czyścimy, płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Większe kroimy na części, mniejsze zostawiamy w całości. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w niezbyt grubą kostkę. Natkę pietruszki płuczemy, osuszamy i niezbyt grubo kroimy.

Obraną cebulę drobno siekamy. W garnku roztapiamy masło z olejem, krótko podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy grzyby, mieszamy. Smażymy 5-7 minut, aż borowiki i podgrzybki zaczną robić się miękkie. Dodajemy ziemniaki, wlewamy bulion i doprawiamy pieprzem i solą. Gotujemy pod przykryciem 10-15 minut.

Do śmietany dodajemy szczyptę soli i kilka łyżek gorącego wywaru, żeby ją zahartować, mieszamy. Pod koniec gotowania powoli wlewamy do zupy, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

Zobacz także:

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje