Reklama

Zupa wiśniowa z goździkami i cynamonem

Brzmi nieprawdopodobnie? A jednak! Ta słodka zupa będzie ciekawą odskocznią od obiadowej rutyny. Sprawdzi się idealnie także jako deser.

Składniki

  • 60 dag mrożonych, wydrylowanych wiśni
  • 2 łyżki soku z cytryn
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 6 goździków
  • 5 gałązek tymianku
  • szklanka wywaru z jarzyn
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • makaron

Sposób przygotowania:

1. Wiśnie rozmroź i odsącz na sitku.

2. Goździki zawiń w gazę i zawiąż supełek, włóż do rondelka z wiśniami (ułatwi Ci to wyjęcie goździków przed zmiksowaniem zupy), dodaj 3 gałązki tymianku. Następnie wlej warzywny wywar, wymieszaj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. 

3. Po tym czasie wyjmij goździki, a zupę dokładnie zmiksuj na gładki krem. Ostudź i schłodź w lodówce. Podawaj z makaronem, śmietaną i listkami tymianku.

Zobacz także:

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy