Reklama

Zupa krem z pomidorów

O tej porze roku smakują wyśmienicie. Sięgnij po dojrzałe, soczyste, pachnące słońcem i latem pomidory.

Składniki

  • 1 kg pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 150 g serc karczochów (opcjonalnie)
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cebulę drobno posiekaj. Jeden pomidor pokrój w kostkę. Pozostałe pomidory natnij z wierzchu ostrym nożem, sparz je wrzącą wodą, po czym obierz ze skórki. Pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Miąższ pomidorów pokrój w kostkę (sok zachowaj na później). Bulion podgrzej. 

2. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć posiekaną cebulę i mieszając smaż, aż stanie się szklista. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż ok. 1 min. Wrzuć pokrojone pomidory wraz z sokiem i mieszając smaż ok. 2 min. Wlej bulion. Gotuj na średnim ogniu ok. 15 min. Rozdrobnij blenderem i dopraw. Podawaj z sercami karczochów i pokrojonymi pomidorami.

Zobacz także:

Reklama


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy