Reklama

Zupa krem z podgrzybków

Kurki, maślaki, podgrzybki i borowiki – każdy ma na nie sekretny sposób. My proponujemy przepis na pyszną zupę krem.

Składniki

  • 300 g podgrzybków
  • 1 cebula
  • 1/2 selera
  • 2 marchewki
  • kawałeczek pora
  • 2 pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • 2-3 łyżki śmietany 30 proc.
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Oczyść grzyby i podsmaż je na maśle z pokrojoną cebulą. 

2. Obrany seler, marchew, ziemniaki, pietruszki oraz oczyszczony por zalej wodą. Wrzuć ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj przez 30 minut, a następnie dodaj większość podsmażonych grzybów z cebulą. Pozostaw na ogniu jeszcze 15 minut. Dopraw do smaku pieprzem i solą. 

3. Usuń liście laurowe i ziele angielskie. Wlej śmietanę i zmiksuj zupę na krem. Dodaj resztę grzybów z cebulą.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy