Reklama

Zupa krem z kalafiora

Dbasz o urozmaiconą dietę? Nie może w niej zabraknąć kalafiora.

Składniki

  • 1/2 główki dużego
  • duża cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 4 młode duże ziemniaki
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 1/4 łyżeczki curry w proszku
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 15 ml śmietanki kremówki
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek grubego szczypioru
  • ziarenka czerwonego pieprzu do dekoracji

Przygotowanie:

Kalafior podziel na różyczki, umyj pod bieżącą wodą. Marchewkę oraz ziemniaki obierz i umyj. Marchewkę pokrój w plasterki a ziemniaki w kostkę. Cebulę oraz czosnek obierz z łupin a korzeń imbiru ze skórki (możesz to zrobić za pomocą łyżeczki) i drobno posiekaj. Szczypior umyj, osusz i pokrój.

W garnku roztop masło, dodaj cebulę, czosnek, imbir i przesmaż. Wlej bulion, dodaj marchewkę, ziemniaki oraz kalafior i gotuj, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Kilka różyczek kalafiora wyjmij łyżką cedzakową i odłóż do dekoracji. Gdy zupa nieco przestygnie, zmiksuj ją blenderem, dopraw curry, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Reklama

Zupę rozlej do talerzy, zabiel śmietanką i udekoruj odłożonymi różyczkami kalafiora, posyp siekanym szczypiorem i udekoruj ziarenkami czerwonego pieprzu.

Zobacz także:



Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy