Reklama

Zupa krem z grzankami i serem

Kapusta w całkiem nowym wydaniu. Szybko, pysznie i zdrowo.

Składniki

  • 500 g kapusty
  • cebula
  • 250 g ziemniaków
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • papryczka chili
  • 50 g tartego sera typu parmezan
  • po 1/2 pęczku koperku i natki pietruszki
  • 100 ml śmietany
  • 1,5 l bulionu
  • sól, pieprz, kminek
  • 2 kromki razowego chleba tostowego

1. Umyty i osuszony koperek oraz natkę drobno siekamy. Z umytej kapusty wycinamy głąb i cienko szatkujemy liście. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Papryczkę chili przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy w cienkie paski. Obrane i opłukane ziemniaki kroimy w kostkę. 

2. W garnku rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy cebulę, kapustę i podsmażamy dwie,trzy minuty, cały czas mieszając. Następnie zalewamy bulionem, dodajemy ziemniaki, doprawiamy pieprzem, solą, kminkiem i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Zupę miksujemy blenderem na krem. Dodajemy ser i gotujemy chwilę, by się rozpuścił. Na koniec zaprawiamy śmietaną, wsypujemy koperek, natkę pietruszki, papryczkę chili, mieszamy. 

Reklama

3. Kromki pieczywa kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła i podsmażamy grzanki na jasnozłoty kolor. Dodajemy do zupy i podajemy.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy