Reklama

Zupa jarzynowa z klopsikami i koperkiem

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 1 por
  • 2 pietruszki
  • 4 ziemniaki
  • 5 skrzydełek kurczaka
  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej z udźca indyczego wymieszanego z łopatką wieprzową)
  • 1 cebula
  • koperek
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka śmietany

Umyj skrzydełka i przełóż je do garnka z wodą. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe oraz obraną, pokrojoną włoszczyznę i ziemniaki. Gotuj na małym ogniu około 20 minut.

Obierz i drobno posiekaj cebulę. Wymieszaj ją z mięsem mielonym. Dodaj jajka, mąkę, sól i pieprz. Uformuj klopsiki.

Wrzuć delikatnie klopsiki do gotującej się zupy i gotuj jeszcze około kwadransa.

Umyj i posiekaj koperek. Wrzuć go do garnka. Zabiel zupę śmietaną. Rozlej do talerzy.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy