Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zupa grzybowa z ziołami

Wyjątkowy rodzinny obiad.

Składniki

  • 400 g świeżych grzybów (podgrzybki, koźlarze, kurki)
  • 2 łyżki masła
  • 2 szalotki
  • 1 por
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 800 ml bulionu mięsnego
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 80 ml kwaśnej śmietany
  • bazylia lub natka

Przygotowanie:

Reklama

Oczyść dokładnie grzyby i pokrój na małe kawałki. Rozgrzej masło w garnku i podsmaż pokrojone szalotki i por. Duś około 5 minut.

Dodaj grzyby i duś jeszcze przez 5 minut. Podduszone grzyby i warzywa oprósz mąką i podsmaż. Skrop wszystko sokiem z cytryny i zalej bulionem mięsnym. Dokładnie wymieszaj.

Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu jeszcze około 15 minut. Dodaj do zupy śmietanę. Gotową zupę rozlej do talerzy i udekoruj ziołami. Podawaj z chlebem albo z kawałkiem bagietki zapieczonej z serem.

Zobacz także:

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje