Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zupa grzybowa z chrupiącym makaronem

Ta zupa jest bardzo wyrazista dzięki wyjątkowemu aromatowi leśnych grzybów. Niektórzy wolą zupę grzybową zamiast barszczu na Wigilię. Jest lekka, więc znakomita jako danie postne.

Czas przyrządzenia: 1h 30 min
Składniki dla: 8-10

Składniki

  • 100 g suszonych grzybów, najlepiej borowików
  • 2 l wrzącej wody
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki solonego masła
  • 400-500 g ugotowanego makaronu penne
  • sól i biały pieprz do smaku

Grzyby opłucz i włóż do miski. Zalej wrzątkiem i odsącz. Potem po raz drugi zalej je 500 ml wrzątku. Niech się moczą dobre kilka godzin. Aromatyczny brązowy wywar dodasz do zupy.

Reklama

By zrobić bulion warzywny, włóż marchewkę, pietruszkę, cebulę i seler do dużego garnka i zalej 1,5 l wody. Dodaj sporo soli, zagotuj, a potem gotuj na małym ogniu przez około 50 minut.

Łyżką cedzakową wyjmij warzywa. Odcedź grzyby, płyn dodaj do bulionu warzywnego. Dopraw solą i pieprzem i postaw na małym ogniu.

Grzyby posiekaj, dorzuć do zupy i gotuj jeszcze przez 30 minut. Tymczasem rozpuść masło na patelni.

Wrzuć ugotowany i odsączony makaron i smaż przez około 7-8 minut,aż będzie chrupiący.

Podawaj zupę z makaronem. 

Przepis pochodzi z książki "Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie"

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje