Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zupa fasolowa z papryczką chili

Papryczka chili dodaje przyjemnej ostrości dobrze nam znanej zupie fasolowej.

Składniki

  • 2 l bulionu mięsnego
  • 4 ziemniaki
  • 4 marchewki
  • por
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • pół szklanki fasoli białej
  • pół szklanki fasoli czerwonej
  • słoik domowego przecieru pomidorowego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 4 papryczki chili
  • śmietana
  • listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sok z cytryny

Obie fasole mocz w zimnej wodzie przez całą noc. Ziemniaki, marchewki, por, pietruszki i seler obierz, umyj i drobno pokrój. Zalej wodą i wrzuć listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Wlej bulion i całość zagotuj.

Następnie dodaj domowy przecier z pomidorów i łyżkę koncentratu pomidorowego. Zmiksuj. Wsyp odcedzoną białą i czerwoną fasolę. Do zupy wlej śmietanę wymieszaną z odrobiną soli i sok z cytryny. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 15 minut. Zupę rozlej do miseczek, udekoruj pokrojoną w plasterki papryczką chili. 

Już dziś możesz wesprzeć WOŚP! Czekamy na Ciebie na pomagam.interia.pl!

Zobacz także:

Na Żywo

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje