Reklama

Zupa dyniowa z jabłkowym pesto

Ma niezwykle ciekawy smak.

Składniki

  • 1 dynia hokkaido (ok. 2 kg)
  • 800 g ziemniaków
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki + 100 ml oleju słonecznikowego
  • 2-3 łyżki przyprawy curry w proszku
  • 500 ml soku jabłkowego
  • 2 łyżki bulionu w proszku
  • 100 g migdałów ze skórką
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 300 g jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 150 g śmietany kremówki

Dynię rozkroić, oczyścić z pestek i włókien. Miąższ odciąć od skóry, pokroić w kawałeczki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. 

W garnku rozgrzać 3 łyżki oleju. Zeszklić na nim cebulę oraz czosnek. Oprószyć sproszkowaną przyprawą curry. Krótko zasmażyć. Dołożyć dynię i ziemniaki. Zalać sokiem jabłkowym i bulionem rozmieszanym w 2 szklankach wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem 30 minut.

Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucić migdały. Lekko je zrumienić, mieszając, aby się nie przypaliły. Wystudzić, posiekać. Natkę pietruszki (oba pęczki) drobno pokroić. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić na drobne kawałeczki. Wymieszać je z 100 ml oleju, sokiem z cytryny, natką pietruszki i migdałami. Powstałe pesto jabłkowe przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę zmiksować na gładko. Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Rozlać do kokilek. Na wierzchu każdej porcji zrobić dekoracyjny wzorek ze śmietany i położyć porcję jabłkowego pesto. 

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy