Reklama

Żółte pomidory

Mają wiele odmian. Przywędrowały do nas z Ameryki Południowej, a Europa zawdzięcza je wyprawom Kolumba.

Zawierają witaminy C i te z grupy B oraz całe bogactwo mikroelementów. Są rewelacyjnym składnikiem każdej kuchni, cieszą się powodzeniem na całym świecie. Od czerwonych różnią się tym, że mają delikatniejszą skórkę i nieco słodszy smak. Zawierają mniej likopenu, substancji o silnych właściwościach antynowotworowych, za to świetnie regulują przemianę materii i działają uspokajająco. Pomidory te są istotnym elementem tzw. kolorowej diety. Żółta dieta działa antystresowo, ma właściwości pobudzające i rozweselające. Oczyszcza krew i ułatwia trawienie. Poprawia pracę gruczołów limfatycznych, zwalcza cellulit. 

Reklama

Okrągłe żółte pomidory doskonale nadają się na przetwory, przeciery i pasty. Z kolei odmiany mniejsze, podłużne oraz żółte pomidorki koktajlowe, delikatne i soczyste, są wprost idealne do przyrządzania sałatek. 

Po hiszpańsku, czyli żółte gazpacho 

Dwie kromki białego chleba bez skórki namocz w połowie szklanki wody, a następnie zmiksuj z kilogramem żółtych pomidorów bez skórki, trzema upieczonymi i obranymi ze skórki żółtymi paprykami i czterema posiekanymi ząbkami czosnku. Dodaj 6 łyżek oliwy z oliwek i 3-4 łyżki octu winnego. Przypraw do smaku. Możesz dodać chili albo sos tabasco. Przetrzyj całość przez sito i schłódź w lodówce. Podawaj z zielonymi dodatkami: ogórkiem pokrojonym w kostkę, drobno posiekaną zieloną papryką, szczypiorkiem lub listkami bazylii i grzankami.

Żółta salsa 

Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Dołóż do nich tak samo pokrojoną czerwoną cebulę, czosnek, zielone chili, listki bazylii i sól. Wymieszaj, przełóż do miseczek i podawaj z grzankami. Salsa nadaje się też do pieczonych ziemniaków.

36/2016 Na żywo

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy