Reklama

Złote gruszki z pieca

Gruszki będą smaczniejsze, jeśli przed wypełnieniem ich masą miodową podgotujesz je w wodzie z winem. Potem je wystudź i osącz.

Składniki na 6 porcji:

  • 6 gruszek
  • 30 dag mąki
  • 20 dag margaryny
  • 5 żółtek
  • 1 białko
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 2 łyżki rodzynek sułtanek
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka wódki
  • szczypta soli
  • masło do formy

Przygotowanie:

Gruszki umyć, obrać, przekroić wzdłuż, usunąć gniazda nasienne. Rodzynki i orzechy sparzyć, osączyć, zalać wódką i miodem. Masą wypełnić połówki owoców.

Mąkę przesiać, wymieszać z posiekaną margaryną, cukrem i żółtkami. Zagnieść ciasto, zwinąć w kulę, włożyć do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować, pociąć na sześć kwadratów. Połówki gruszek złożyć ze sobą, owinąć ciastem - ogonek musi wystawać na zewnątrz.

Ponakłuwać, brzegi skleić. Blachę wysmarować masłem, ułożyć gruszki, każdą posmarować białkiem. Piec 20 min. w temp. 180°C.

Reklama


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy