Reklama

Zimowe sałatki

Brukselka, papryka, bakłażan albo śledź?

Sałatka meksykańska na indyku

Składniki na 4 porcje: 8-12 plastrów pieczonego indyka lub schabu w ziołach, 1 czerwona papryka, 4-5 średnich ogórków kiszonych lub konserwowych, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka czerwonej fasoli Kidney , 1 puszka zielonego groszku, 4 jajka, 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 5-6 łyżek majonezu, pieprz, 1 cebula sałatkowa.

Kukurydzę, groszek i fasolkę odsączyć z zalewy, przepłukać na sitku i starannie odsączyć. Jajka ugotować na twardo.

Paprykę oczyścić dokładnie z nasion, umyć, osuszyć. Ogórki pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać. Jajka obrać i pociąć w kostkę. Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić.

Reklama

Składniki sałatki połączyć, wymieszać z sosem majonezowo- jogurtowym, jeśli trzeba, doprawić. Na półmisku ułożyć pokrojonego w plasterki indyka. Nałożyć sałatkę, ozdobić.

Brukselka w ogórkach

Składniki na 4 porcje: 4 świeże zielone ogórki (podłużne sałatkowe), 50 dag brukselki (najlepsza nieduża), 2 twarde, kwaśne jabłka, np. renety, 10 dag żółtego sera (najlepiej pikantnego), 1 ząbek czosnku, 3/4 szklanki jogurtu, sól, pieprz, natka pietruszki, sok z cytryny.

Brukselkę obrać ze zniszczonych listków. Umyć, wrzucić na osolony wrzątek (można dodać do wody też szczyptę cukru) i ugotować do miękkości. Nie przykrywać garnka. Następnie brukselki odcedzić i odstawić do ostygnięcia.

Ogórki umyć, osuszyć, nie obierać ze skórki. Każdy przekroić wzdłuż na pół i delikatnie wydrążyć. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny. Ser również zetrzeć. Do jogurtu wcisnąć czosnek, dodać sól, pieprz i natkę, wymieszać.

Gdy brukselki będą chłodne, pokroić je na połówki i wymieszać z jabłkiem i serem. Do łódek ogórkowych wlać odrobinę sosu jogurtowego, wypełnić sałatką brukselkową i skropić sosem. Podawać od razu z pieczywem tostowym.

Sałatka ryżowa z rybą

Składniki na 4 porcje: 40 dag ryżu, najlepiej długoziarnistego, 40 dag filetów rybnych, np. miruny, dorsza, 2 duże, dojrzałe pomidory, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, 2 łyżeczki mieszanki curry. 1 cytryna. kilka źdźbeł szczypiorków.

Ryż przepłukać na sitku i ugotować na sypko z dodatkiem curry, ostudzić. Rybę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i ugotować w osolonym wrzątku (lub z dodatkiem bulionu instant). Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.

Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki sałatki połączyć, doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny, skropić oliwą, wymieszać. Sałatkę podawać udekorowaną szczypiorkiem.

Gniazda ze śledziem

Składniki na 4 porcje: 4 jajka, 2-3 jabłka, 2 czerwone cebule, 2 płaskie łyżki masła, kilka liści sałaty, 2-3 plastry gotowanej szynki, 2 solone śledzie, koperek.

Jaja ugotować na twardo. Sałatę umyć, osuszyć. Śledzie starannie oczyścić, wypłukać i posiekać. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Cebule obrać, część pokroić w krążki, resztę posiekać i podsmażyć na połowie masła. Posiekane jabłka wymieszać z cebulą, śledziem i pozostałym roztopionym masłem.

Tak przygotowaną sałatkę ułożyć na półmisku, na liściach zielonej sałaty, formując gniazdo. Jajka obrać. Z każdego ostrożnie wyjąć całe żółtko, białka posiekać. Żółtka układać po jednym w środku każdego gniazda. Szynkę drobniutko pokroić, wymieszać z białkiem. Tą mieszanką posypać potrawę. Udekorować koperkiem.

Sałatka selerowa z szynką

Składniki na 4 porcje: 40 dag selera korzeniowego, 3 jajka, 15 dag wędzonej szynki, 3 ogórki konserwowe, sól, pieprz, 6 łyżek majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego.

Seler obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować, najlepiej na parze, tak, by był średnio miękki. Zdjąć z sitka, odstawić.

Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie. Odcedzić, schłodzić. Następnie obrać i pokroić w cząstki.

Szynkę pokroić w kostkę. Ogórki pociąć na plasterki. Seler pokroić w kostkę lub w paseczki. Jogurt połączyć z majonezem, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki wymieszać.

Sałatka z bakłażanów

Składniki na 2-3 porcje: 1 duży bakłażan lub dwa mniejsze, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 2 duże, dojrzałe pomidory, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1-2 łyżki musztardy francuskiej, sól, pieprz, szczypta cukru, 1 łyżka soku z cytryny, kilka listków natki pietruszki .

Bakłażana pokroić na grube plastry, posolić go z obu stron i odstawić, aby puścił wodę (na ok. pół godziny). Po tym czasie osuszyć go i pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać lekko oliwę, przesmażyć drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dorzucić bakłażana i całość smażyć mieszając. Doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru, musztardą oraz sokiem z cytryny. Bakłażan podawać na plastrach pomidorów. Przed podaniem dekorować natką pietruszki.

Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | brukselka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy