Reklama

Ziemniaki zapiekane z chorizo

Aby pieczone w piekarniku ziemniaki nie pękały, należy je natrzeć skórką od słoniny albo oliwą. Dzięki temu poprawi się także ich smak.

Składniki

  • 600 g równej wielkości ziemniaków
  • 3 cebule
  • ząbek czosnku
  • 8 niedużych kiełbasek chorizo
  • 300 g pomidorków cherry na gałązkach
  • 2 gałązki rozmarynu
  • cytryna
  • sól, pieprz
  • szklanka gęstej śmietany
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Rozmaryn płuczemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze części. Ziemniaki dokładnie szorujemy szczotką pod bieżącą wodą i kroimy w ćwiartki, a obraną cebulę i czosnek w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i układamy w nim ziemniaki, cebulę, czosnek, kiełbaski chorizo, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, solą, rozmarynem, skrapiamy oliwą i mieszamy ręką. Pieczemy około 45 minut w 225ºC. 

2. Pomidorki cherry płuczemy, osuszamy, część obrywamy z gałązek i 15 minut przed końcem pieczenia układamy na wierzchu zapiekanki. Gdyby za bardzo się spiekała, przykrywamy naczynie folią aluminiową. 

3. Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok, które dodajemy do śmietany. Doprawiamy pieprzem, solą i mieszamy, by składniki się połączyły. Powstały sos podajemy do gotowej zapiekanki.

Zobacz także:

Reklama


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy