Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ziemniaki faszerowane

Do farszu możesz dodać ulubione skałdniki.

Składniki

  • 6 dużych ziemniaków,
  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowo-wieprzowego),
  • 2 średnie cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 150 g sera żółtego (najlepiej ostrego, np. warmińskiego),
  • jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 4 łyżki oleju (w tym 2 do posmarowania naczynia żaroodpornego)

Przygotowanie:

Reklama

Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie na półtwardo. Obieramy ze skórki, ścinamy wierzch i wydrążamy łyżeczką.

Przygotowujemy farsz: Obieramy cebule i kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni i szklimy na nim cebulę. Obieramy czosnek i drobno go siekamy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do mięsa dodajemy jajko, starty ser (zostawiając trochę do posypania), czosnek, cebulę oraz przyprawy. Wyrabiamy na jednolitą masę, doprawiając ją solą i pieprzem.

Nadziewamy masą ziemniaki. Na wierzchu posypujemy resztką startego sera. Żaroodporne naczynie smarujemy olejem i wkładamy do niego ziemniaki. Zapiekamy pod przykryciem ok. 45 min w temperaturze 180º C . Rada: Resztki ziemniaków, które pozostają po ich wydrążeniu, warto wykorzystać. Mieszamy je w misce z ulubionymi ziołami i 2 łyżkami oleju, lekko solimy. Wykładamy na blachę i opiekamy.

Zobacz także:




Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje