Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ziemniaczane pyzy z mięsem

Polane cebulką z boczkiem.


Czas przyrządzenia: 90 minut
Składniki dla: 8

Składniki na ciasto

  • 3 kg ziemniaków
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • mąka do podsypywania

Składniki na farsz

  • 700 g łopatki wieprzowej
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • szczypta soli

Reklama

 Boska rada:

Aby nasze pyzy nie były po ugotowaniu szorstkie i mechate, należy do wody, w której będziemy je gotować, dodać płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną zimnej wody. Dobrze jest też na początku zrobić jedną pyzę i ugotować ją, żeby sprawdzić, czy się nie rozpadnie. Jeśli tak się stanie, znaczy to, że w ziemniakach było mało skrobi i trzeba do ciasta dodać jeszcze trochę mąki ziemniaczanej.

 Wykonanie:

Mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki (takie, aby później weszły nam do maszynki do mielenia). Zalewamy wodą, odrobinę solimy i wstawiamy do gotowania. Gotujemy około 45 minut, aż mięso będzie miękkie. W tym czasie obieramy ziemniaki. Jedną trzecią gotujemy do miękkości, a dwie trzecie trzemy na tarce o drobnych oczkach (na miazgę). Starte ziemniaki wkładamy na gazę i dokładnie odciskamy z nich sok do miski. Miskę z płynem odstawiamy na bok, a starte i odciśnięte ziemniaki przekładamy do innej miski. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, odparowujemy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do miski ze startymi. Dodajemy też sól i mąkę ziemniaczaną. W tym czasie na dnie miski z płynem powinna już odłożyć się tzw. skrobia. Wylewamy delikatnie płyn z wierzchu, a skrobię przekładamy do miski z ziemniakami. Całość dokładnie mieszamy.

Gdy mięso jest już miękkie, wyjmujemy je z wywaru i pozostawiamy, aż ostygnie. Obieramy cebulę i kroimy w takie kawałki, które zmieszczą nam się w maszynce. Ostudzone mięso mielimy razem z cebulą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdyby farsz był za suchy, dodajemy odrobinę wywaru z gotującego się mięsa. Lepimy pyzy. Ręce obtaczamy delikatnie w mące. Łyżką nabieramy sporą porcję ciasta ziemniaczanego i formujemy z niego kulkę. Następnie spłaszczamy i na środek wykładamy łyżkę farszu mięsnego. Zakrywamy farsz ciastem i dokładnie zlepiamy. Formujemy owalne kluski i układamy na desce oprószonej mąką.

Przygotowujemy następne pyzy. W garnku nastawiamy wodę i delikatnie ją solimy. Gdy się zagotuje, wkładamy pyzy po kilka sztuk. Gotujemy na wolnym ogniu 15 minut od czasu wypłynięcia ich na wierzch. Podczas gotowania przygotowujemy okrasę. Boczek i obraną cebulę kroimy w kostkę. Przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy, aż wszystko się zrumieni. Ugotowane pyzy wyjmujemy łyżką cedzakową. Przytrzymujemy chwilę, aby obciekły z wody i przekładamy na talerz. Polewamy cebulką z boczkiem i podajemy.

Przepis pochodzi z książki "Gotuj z rodzinka.pl. Tydzień w boskiej kuchni"


Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy