Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ziemniaczane byczki

Możesz przygotować inny farsz, np. kapustę z grzybami.

Składniki

  • 800 g ziemniaków
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 300 g ugotowanego mięsa, np.wieprzowego lub drobiowego
  • 200 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy wystygną, przeciśnij je przez praskę. Pieczarki umyj (nie musisz ich obierać), osusz, pokrój w niezbyt grube plasterki. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. 

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę i mieszaj tak długo , aż stanie się szklista. Dodaj pieczarki i duś na średnim ogniu, aż wyparuje cały płyn. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wystudź. Mięso oraz warzywa z patelni zmiel w maszynce. Farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 

Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj ziemniaki, mąkę ziemniaczaną, sól oraz jajko. Zagnieć sprężyste ciasto. Podziel je na dwie części. Każdą rozwałkuj na grubość 4-5 mm. Małą szklanką wytnij kółka. Nałóż farsz na środek każdego z nich i zlep brzegi. 

W dużym garnku zagotuj wodę, posól i wlej łyżeczkę oleju. Partiami wrzucaj pierogi, delikatnie mieszając łyżką, by się nie skleiły. Po wypłynięciu gotuj jeszcze ok. 3 min. 

Podawaj ze smażoną cebulką i pieczarkami lub odsmażone na maśle.

Zobacz także:

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje