Reklama

Ziemniaczana z curry

Czas przygotowania 45 minut.

Składniki na zupę:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 3 średnie marchewki,
  • 2 średnie pietruszki,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 litr drobiowego bulionu,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżeczki curry

Składniki na grzanki:

  • jasna bułka lub jasny pszenny chleb,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżeczki soli czosnkowej

Pieczywo kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło, mieszamy z solą czosnkową, wrzucamy grzanki. Ustawicznie mieszając drewnianą łopatką, obsmażamy grzanki na złoty kolor.

Obrane ziemniaki, marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę. Cebulę siekamy w piórka lub w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.

Cebulę i czosnek szklimy na dwóch łyżkach masła stopionego w garnku o grubym dnie, wrzucamy ziemniaki, pietruszkę oraz marchew. Chwilę smażymy, wlewamy gorący bulion, dodajemy curry i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.

Reklama

Zupę miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z czosnkowymi grzankami.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy