Reklama

Zielone risotto z bąbelkami

Konkretne, ciepłe i pyszne danie na sylwestrowy wieczór? Polecamy risotto!

Składniki

  • 300 g ryżu do risotto
  • 200 ml Gancia Prosecco
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 dymka
  • 200 g mrożonego zielonego groszku
  • 50 g świeżo startego parmezanu
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • 3 łyżki masła
  • płatki parmezanu i świeże zioła (rozmaryn, lawenda lub szałwia) do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Włóż cebulę i podsmażaj przez minutę. Wlej 100 ml wrzącej wody. Kiedy woda prawie wyparuje, wsyp surowy ryż i wymieszaj z cebulą. Podprażaj przez 2 minuty. Mrożony groszek wsyp do gorącego bulionu. 

2. Do ryżu na patelni wlej połowę Gancia Prosecco. Duś ok. 2 minuty. Kiedy ryż wchłonie alkohol, wlej bulion z groszkiem. Wymieszaj i przykryj pokrywką. Duś ok. 15 minut, aż ryż wciągnie płyn. Czasem zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Wlej resztę Gancia Prosecco. Wymieszaj. Kiedy ryż wchłonie płyn, dodaj masło oraz starty parmezan. Wymieszaj, gotuj 2 minuty.

Reklama

3. Risotto wyłóż na talerze. Przed podaniem udekoruj świeżymi ziołami i płatkami parmezanu.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy