Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ziarnko do ziarnka

Szacując ostrożnie, na świecie jest ponad dwadzieścia tysięcy odmian ryżu. Wietnamczycy mają kilkanaście słów na jego określanie. My przedstawiamy kilka przepisów z najsmaczniejszymi rodzajami ryżu w roli głównej. I niech się ziarnka sypią do garnka!

Czerwony ryż z żeberkami wołowymi i grzybami shitake

Reklama

 Poziom trudności: 3

Czas przyrządzenia: przygotowanie 30 minut, gotowanie 4,5 godziny
Składniki dla: 4-6

Składniki

  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 3 cebulki szalotki pokrojone w piórka,
  • 2 ząbki czosnku posiekane,
  • 3 małe czerwone papryczki chili drobno posiekane,
  • 500 ml bulionu wołowego,
  • 70 ml sosu rybnego,
  • 50 g cukru palmowego,
  • 6 liści limonki kaffir zgniecionych w dłoniach przed dodaniem,
  • 4 łodygi kolendry + liście do podania,
  • 2 łodygi trawy cytrynowej (tylko białe części) lekko zgniecione,
  • 10 g suszonych grzybów shitake zalanych wrzątkiem, odsączonych po 30 minutach i pokrojonych na kawałki,
  • 950 ml mleczka kokosowego z puszki,
  • 8 żeberek wołowych,
  • 50 g grzybów enoki,
  • sok z 1 limonki oraz cząstki do podania,
  • 170 g czerwonego ryżu tajskiego opłukanego w zimnej wodzie,
  • łyżeczka soli morskiej

Składniki do podania:

  • 2 szalotki obrane i pokrojone w łódeczki,
  • łyżka oleju do smażenia

 Rozgrzej piekarnik do 160°C. W głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzej połowę oleju i zeszklij na nim szalotki, czosnek i chili, mieszając od czasu do czasu.

Po 4-5 minutach dodaj bulion, sos rybny, cukier palmowy, liście kaffir, kolendrę, trawę cytrynową, grzyby shitake i 600 ml mleczka kokosowego. Doprowadź do wrzenia i gotuj 6-8 minut.

Na drugiej patelni rozgrzej pozostały olej, podsmaż na nim żeberka po 2-3 minuty z każdej strony. Przełóż mięso do żaroodpornego naczynia i zalej przygotowanym sosem. Przykryj naczynie folią spożywczą i wstaw do piekarnika na 3,5-4 godziny.

Podczas duszenia dodaj grzyby enoki, sok z limonki, sos rybny oraz cukier palmowy do smaku. Około 45 minut przed wyjęciem mięsa z piekarnika wymieszaj w garnku ryż z pozostałym mleczkiem kokosowym, dodaj 50 ml zimnej wody i łyżeczkę soli morskiej. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, przykryj, przykręć gaz i gotuj do miękkości 25-30 minut.

Zdejmij garnek z ognia i zostaw ryż na 10 minut pod przykryciem. Rozgrzej olej na patelni, wrzuć pokrojone szalotki, podsmaż. Gorący ryż podawaj z żeberkami polanymi sosem, udekorowany świeżymi liśćmi kolendry i smażonymi szalotkami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje