Reklama

Zeppole

Zeppole to inaczej ptysie św. Józefa.

Składniki na ciasto parzone

  • 230 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 150 g masła
  • szczypta soli
  • 300 ml wody

Składniki na krem budyniowy

  • 500 ml mleka
  • pół laski wanilii
  • 4 duże żółtka
  • 50 g mąki pszennej
  • 120 g cukru

Składniki dodatkowe

  • wiśnie z gęstego syropu lub zalewy
  • cukier puder

Zeppole - przygotowanie:

W garnku zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Zmniejsz ogień i na wrzątek jednym ruchem wsyp przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucieraj ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Wystudź.

Do ciasta wbij jedno jajko i dokładnie zmiksuj. To samo zrób z następnymi. Ważne, aby utrzeć bardzo dokładnie. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego.

Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wyciskaj z ciasta okręgi o średnicy około 8 cm. Pozostaw między nimi przerwy, gdyż ciastka znacznie urosną. Piecz ciastka w temperaturze 200 stopni C przez ok. 25 minut. Wystudź na kratce.

Reklama

Przygotuj krem: w rondelku zagotuj mleko z ziarenkami wanilii. Doprowadź do wrzenia i odstaw na bok. Cukier utrzyj z żółtkami. Wsyp mąkę i miksuj do uzyskania pasty. Wlej ją do mleka i zagotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gotuj jeszcze 2 minuty do zgęstnienia kremu. Przykryj folią spożywczą. Ostudź.

Każde ciastko oprósz cukrem pudrem. Przy pomocy rękawa cukierniczego nałóż porcję kremu i ozdób wiśniami.

Zobacz także:


Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: ptysie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy