Reklama

Żeberka w sosie teriyaki

Polubisz ten smak.

Składniki

  • 1 kg chudych żeberek wieprzowych
  • sól
  • pieprz
  • Na sos:
  • 1/2 łyżeczki curry
  • cebula
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 1 l bulionu
  • łyżeczka mąki
  • szczypta papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz
  • olej

Żeberka opłucz i dokładnie osusz. Natrzyj solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Następnie ułóż na mocno rozgrzanym ruszcie i piecz, aż będą ładnie przyrumienione z zewnątrz, a w środku miękkie i soczyste. Mięso odłóż.

Na patelnię wlej olej, wsyp słodką paprykę. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmaż ją. Wlej gorący bulion, wrzuć liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość przykryj i gotuj na niewielkim ogniu. Sos dopraw do smaku curry, solą i pieprzem. Zagęść mąką i gotuj około 10 minut. Polej żeberka.

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy