Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zdrowy sposób na kurczaka w pół godziny

Pomyśl o tej prostej wersji kurczaka z parmezanem - delikatne mięso, gęsty sos i chrupiące kawałki parmezanu.

Bez rozbijania mięsa tłuczkiem, bez panierowania i bez smażenia. Kurczak gotuje się w czosnkowo pomidorowym sosie dzięki czemu pozostaje soczysty, a dodatek parmezanu przywraca bogactwo smaku, który był zubożony przez wybranie kawałków bez kości i skóry.

Pieczony kurczaka z parmezanem i pomidorami

Reklama


Składniki

  • Puszka pomidorów bez skórki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 gałązki tymianku
  • Pół łyżeczki papryki w płatkach
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz
  • 4 filety z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 30 g parmezanu
  • Siekana natka pietruszki lub bazylia do dekoracji

1.      Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Pokrój pomidory w plastry I ułóż w foremce do zapiekania. Dodaj czosnek, tymianek i paprykę. Dopraw solą i pieprzem.

2.      Mięso natrzyj solą i pieprzem i ułóż w foremce. Skrop oliwą z oliwek i piecz przez około 10 minut. Posyp kurczaka parmezanem i piecz jeszcze około 12 minut, aż mięso będzie całkowicie upieczone, a ser zrumieniony. Podawaj posypane siekanymi ziołami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje