Przejdź na stronę główną Interia.pl

​Zdrowa natka pietruszki

Natka pietruszki to coś więcej niż dekoracja. Pełna antyoksydantów, witamin C i K, dodaje smaku i chrupkości sałatkom, może być nawet przesmażana jak szpinak. Podajemy przepisy, które sprawią, że będzie najważniejsza na talerzu.

 

Dobrze wiedzieć

Reklama

- Według ostatnich badań publikowanych w Journal of Natural Products natka pietruszki zawiera składnik, który może być pomocny w walce z rakiem.

- Odmiany pietruszki o liściach fryzowanych mają łagodniejszy smak niż odmiany o liściach gładkich

- Aby odświeżyć oddech, żuj natkę po jedzeniu.

Jak przygotować natkę pietruszki

Umyj ją. Zanurz natkę w misce zimnej wody, poruszaj nią i zostaw na kilka minut, a następnie wyjmij. Brud i piasek opadną na dno. To skuteczniejsza metoda niż mycie pod bieżącą wodą.

Wysusz. Wirówka do sałat jest idealnym rozwiązaniem, gdyż pozwala osuszyć natkę, nie uszkadzając liści. Jeśli nie masz wirówki, osusz natkę czystym ręcznikiem kuchennym.

Przechowuj. Natka wytrzyma nawet tydzień, jeśli zawiniesz ją w wilgotny ręcznik papierowy i zamkniesz w szczelnym pojemniku. Jednak nawet jeden zepsuty liść może zniszczyć cały pęczek, więc najpierw odrzuć wszystkie pożółkłe lub nadgniłe listki.

Zielono mi

Dodaj natkę do sałatki śródziemnomorskiej, przesmaż na oliwie z aromatycznym czosnkiem i imbirem lub zmiksuj z jogurtem na odświeżające zielone smoothie do zdrowego śniadania.

Na lunch: Sałatka z pełnymi ziarnami


Składniki

  • 3 szklanki gotowanych zbóż (jak quinoa, farro lub jęczmień)
  • 1 szklanka drobno posiekanej natki i szklanka całych listków
  • 3 cienko pokrojone szalotki
  • 2 łodygi cienko pokrojonego selera
  • 100 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki
  • 3 łyżki świeżego soku z cytryny
  • ¼ szklanki oliwy
  • Sól i świeżo zmielony pieprz

Zmieszaj ziarna, pietruszkę, szalotki seler, pomidory, sok z cytryny i oliwę. Dopraw solą i pieprzem. Sałatka może być przechowywana w lodówce w szczelnym pojemniku przez jeden dzień. Aby była bardziej pożywna, dodaj grillowane krewetki i fetę.

 Na kolację: Natka saute


Składniki

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki
  • Łyżeczka świeżo startego imbiru
  • Spory pęczek natki pietruszki, drobno pokrojonej
  • Sól i świeżo mielony pieprz
  • Cząstki cytryny do podania

Czosnek i imbir smaż na średnim ogniu na dużej patelni na oliwie, aż zacznie puszczać zapach, ale nie zrumieni się (około 20 sekund). Dodaj natkę i smaż jeszcze 1-2 minuty. Zdejmij z ognia i dopraw solą i pieprzem. Podawaj z cząstkami cytryny. Doskonale pasuje jako dodatek do ryby.

  Ogórkowo-pietruszkowe smoothie


Składniki

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka obranego i drobno pokrojonego ogórka
  • Pęczek natki pietruszki
  • Ząbek czosnku
  • Sól

Smoothie nie musi być słodkie, aby było smaczne. Na pyszną zieloną wersję, zmiksuj pół szklanki zimnej wody, jogurt, ogórek, natkę i czosnek. Dopraw solą i podawaj z lodem.

Pomysły:

- Pokrojona natkę do sałatki ziemniaczanej, aby uzyskać więcej chrupkości.

- Natkę możesz dodać do kanapek zamiast sałaty.

- Smak kupnego barszczu poprawisz, dodając kilka gałązek natki i gotując 20 minut.

Martha Stewart

Reklama

Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje