Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zaskakujące odsłony znanych smaków

Choć znane od dawna potrawy i napoje zawsze łechcą nasze podniebienia, w końcu przychodzi czas, gdy mamy ochotę na odrobinę urozmaicenia. W jaki sposób dodać trochę magii do codziennych smaków?

Wiele osób nie przepada za nudą w kuchni, jednak wciąż sięgają po te same dania, nie mogąc znaleźć inspiracji do zmiany. Co zrobić, by znane ci smaki zyskały zupełnie nową odsłonę?

Reklama


Pizza na słodko

Mówi się, że wielbiciele pizzy dzielą się na dwie grupy: tych, którzy uwielbiają słodkie dodatki i takich, którzy za żadne skarby nie pozwolą, by ananas z brzoskwinią znalazły się na ich kawałku. Połączenie wytrawnej potrawy z mocną nutą słodyczy nie każdemu przypadnie do gustu. Co jednak, gdy słodki, rozpływający się w ustach smak czekolady całkowicie zdominuje to włoskie danie?

Nawet ci najbardziej konserwatywni w swoich kulinarnych poglądach potrafią zakochać się w tym przepisie. Jeśli więc lubisz eksperymentalną kuchnię, musisz koniecznie spróbować tego niezwykłego połączenia.

Pozbądź się całkowicie wszelkich tradycyjnych dodatków. Sos pomidorowy zamień na płynną, gęstą czekoladę, którą pokryjesz spód pizzy. Zamiast ostrej papryki i aromatycznych przypraw, dodaj odrobinę suszonych daktyli i skrojone w kostkę banany, które rozpłyną się w ustach podczas jedzenia. Całość oprósz wiórkami białej czekolady, dodając potrawie pysznego, słodkiego posmaku.

Tak przygotowaną pizzę włóż do piekarnika i poczekaj aż rozkoszny sos całkowicie stężeje, a ciasto na brzegach stanie się chrupiące. Gdy tylko zasmakujesz kruchego, czekoladowego placka od razu pokochasz jego intensywny, słodki smak!

Kawa nie musi być nudna

Choć trudno nazwać ją daniem, to wielu osobom nierzadko zastępuje posiłek, dlatego więc i kawa znalazła się wśród klasycznych potraw, które łatwo można "uwspółcześnić". Nawet najbardziej zatwardziali kawiarze mają czasem ochotę na odrobinę urozmaicenia. Codzienne spożywanie wciąż tej samej kawy z dodatkiem mleka może się znudzić każdemu. Dlaczego więc raz na jakiś czas nie wprowadzić drobnych zmian w ukochanym napoju?

Sposobów na sporządzenie oryginalnej kawy jest mnóstwo. Czasem wystarczy, że zmienisz zwykłe mleko na kokosowe, by nadać napojowi delikatnego, słodkiego aromatu. Do porannego napoju możesz również dodać miodu z cynamonem. Dzięki temu ciepła kawa mocniej cię rozgrzeje, a orzeźwiający zapach dodatkowo rozbudzi w chłodne poranki.

Jesienny klimat idealnie podkreśli kawa z dodatkiem pysznego puree dyniowego w połączeniu z rozgrzewającym syropem korzennym. Zniewalający zapach i słodki smak od razu wprawią cię w dobry nastrój.

Jeśli jesteś miłośnikiem nietypowych, słodkich dodatków powinnaś także spróbować mocnej kawy, zalanej gorącym, spienionym mlekiem i posypanej drobno skrojonymi kawałkami kandyzowanych kasztanów. Pyszna mleczna pianka w połączeniu ze słodkimi owocami kasztanowca i gorzką, mocną kawą stworzą niepowtarzalne połączenie o niezwykłym aromacie.

Włoski makaron z azjatycką nutą

Większość ludzi kojarzy makarony wyłącznie ze znanym nam z kuchni włoskiej intensywnym, pomidorowym sosem bolognese i kremową nutą spaghetti carbonara. W daniach azjatyckich można spotkać jedynie cienkie nudle, będące podstawą wielu zup i makaron ryżowy używany zamiast tradycyjnego ryżu. Jak zmienić zwykły, włoski makaron w prawdziwe azjatyckie danie?

Wystarczy, że sos sojowy wymieszasz z miodem, sokiem z limonki i ostrym chili. Dzięki temu utworzysz pyszną marynatę łączącą w sobie wszystkie możliwe smaki: słony, słodki, kwaśny i ostry.

Skrojone w kosteczkę chude mięso z kurczaka doprawione odrobiną soli i pieprzu przysmaż na patelni, a następnie dodaj różyczki brokułów i całość zalej wcześniej przygotowanym apetycznym sosem.

W osobnym garnku ugotuj makaron tagliatelle, a następnie zmieszaj go z resztą dania. Dzięki takiemu połączeniu składników, tradycyjny włoski makaron stanie się bardziej aromatyczny i nabierze słonego, słodko-ostrego posmaku.

Szakszuka - bliskowschodnia jajecznica

Nawet ci, którzy uwielbiają eksperymentować w kuchni, zwykle mają problem z przyrządzeniem śniadania. Brak czasu i ciągły pośpiech sprawiają, że rano nie mamy czasu na ugotowanie czegoś pożywnego i oryginalnego, przez co poranny jadłospis jest raczej monotonny. W jaki sposób to zmienić?

Jeśli chcesz urozmaicić swoje śniadania, idealnym rozwiązaniem będzie szakszuka. Przygotowanie nie wymaga wiele czasu, a danie jest bardzo pożywne i sycące. Pochodzi z Bliskiego Wschodu i nazywana jest izraelską jajecznicą, jednak nie ma nic wspólnego z polską wersją tej potrawy.

Można przyrządzić szakszukę w wersji wegetariańskiej, albo z dodatkiem ostrej kiełbasy, która nada daniu niepowtarzalny aromat. Pokrój ją w plasterki i wrzuć wraz z cebulką, papryką i wyciśniętym czosnkiem na rozgrzaną patelnię z oliwą. Gdy składniki zaczną wydzielać soki, zapach będzie unosił się w całej kuchni, a cebula się zeszkli, dodaj pulpę pomidorową. Całość przypraw kminem rzymskim, odrobiną cukru i mieloną słodką papryką, dla podkreślenia smaku.

Kiedy pomidory połączą się z pozostałymi składnikami, na wierzch wbij kilka jajek, a następnie delikatnie wybełtaj białko, by odpowiednio się ścięło. Uważaj, żeby nie uszkodzić żółtka. Powinno pozostać płynne, jak w jajku sadzonym. Potrawę możesz serwować bezpośrednio z patelni, lub delikatnie przełożyć na talerze, nie uszkadzając przy tym kompozycji.

Szakszuka doskonale smakuje w połączeniu z chałką, lub maślanymi bułeczkami. Delikatny, pikantny aromat dania idealnie współgra ze słodkim, drożdżowym smakiem pieczywa.

Hot dog w nowej odsłonie

Bułka z parówką kojarzona jest z fast foodowym, niezbyt finezyjnym jedzeniem. Mimo to Polacy bardzo lubią hot dogi i często przygotowują je sobie w domu na kolację lub jako przekąskę w ciągu dnia. Czy można coś zmienić, by nadać tej potrawie nowy sznyt? Oczywiście! Nietuzinkową odmianą będzie "opakowanie" parówki chrupką, zgrillowaną bułką typu ciabatta lub podpieczoną bułką wieloziarnistą. Zamiast parówki użyj białej lub tradycyjnej kiełbasy, albo... kaszanki! Możesz śmiało poeksperymentować także z różnymi, warzywnymi dodatkami - garść rukoli czy kilka oliwek  nada hot dogowi bardziej śródziemnomorski charakter; kapusta kiszona sprawi, że przekąska zyska polski koloryt.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje